TGDF, Okul Gıdası Yönetmeliği’ni değerlendirdi!

TGDF, Okul Gıdası Yönetmeliği’ni değerlendirdi!

TGDF, Okul Gıdası Yönetmeliği’ni değerlendirdi!

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından düzenlenen Webinar'da, Okul Gıdası Yönetmeliği ve ilgili Kriterler, Uygulamalar ve Denetimler konuşuldu.

Moderatörlüğünü TGDF Yönetim Kurulu Üyesi Kodeks ve Yasal İşler Komisyonu Başkanı Tarık Tezel'in yaptığı Webinar'da katılımcı olarak Sağlık Bakanlığı, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkan Selman Ayaz ve Milli Eğitim Bakanlığı İşyeri Sağlık Güvenlik Birim Koordinatörü Özkan Avcı konuşma yaptı.

Okul Gıdası ile ilgili 3 Bakanlıktan da temsilcinin bulunmasıyla verimli geçen etkinliğe gıda ve içecek sektöründen paydaşlar, akademisyenler ve daha birçok katılımcı ilgi gösterdi.

   

Tarık Tezel: Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi üreticilerin temel sorumluluğu

Açılış konuşmasını yapan Tarık Tezel sözlerine “Tüm tüketicilerimize sağlıklı gıdanın arzı ve okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmesi, yasal otoriteler kadar gıda üreticilerinin de temel sorumluluğu. Biz TGDF olarak bunu böyle görüyoruz” diyerek başladı.

Okul gıdası sürecindeki kriterlerin uzun ve ciddi bir Ar-Ge çalışması gerektirdiğini söyleyen Tezel, içinden geçtiğimiz süreçteki belirsizliğin ve mali yükün sektörü endişelendirdiğini, ancak bu çalışmaları anlayışla ve gelişmenin gereği olarak karşıladıklarını aktardı.

“Kayıt dışı pazar büyüyor”

Bu süreç devam ederken kayıt dışı pazarın büyüdüğünü dile getiren Tezel, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ambalajsız gıdalara ilişkin endişeler herkesi ilgilendiriyor. Gıda sanayinde akademinin eş güdümüne büyük ihtiyaç var. Ümidimiz, bundan böyle gıda mevzuatı disiplininde Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı eş güdümünün sürdürülebilmesi.

Bilim Kurulu’nda görev alan bilim insanlarını da tanımak ve bilmek istiyoruz. Bugünkü programımız hepimiz için son derece önemli. Hem konuşmacı hem katılımcılarımıza ayırdıkları imkan için teşekkür ederken, bu konuya emek verenlere şükranlarımı sunuyorum.

Geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelen okul gıdası uygulaması, geçtiğimiz hafta yayınlanan okul gıdası yönetmeliği ile başladı. Esasta gıda denetimi yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğunu atlamamak gerekiyor. Haksız rekabetin önlenmesi ve yetki karmaşasından kaynaklanabilecek sorunların çözümünde izlenecek yolu da üreticilerin bilmesi açısından toplantının önemli olduğunu düşünüyorum.”

Selman Ayaz: Okul Gıdası ertelenmedi

Okul Gıdası Tebliği hakkında bir sunum yapan Selman Ayaz tebliğ, tanımlar ve genel çerçevede bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Ayaz, 6 Eylül 2021 tarihine kadar Bakanlıktan Okul Gıdası onay şartı aranmayacağını; ancak Okul Gıdası Logosu’nun ertelenmediğini, geçiş süresi verilmediğini ve 7 Eylül 2020 tarihinde uygulamanın başladığını, şu anda kantin açıksa ve hazır ambalajlı gıda satılıyorsa, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen kriterlerin aranacağını ve ürünün Okul Gıdası logosu taşıyor olması gerektiğini söyledi.

Oyuncak ve benzeri ürünlerin Okul Gıdası ambalaj maddesi olarak kullanılamayacağını söyleyen Ayaz, kriterler uygunsa, Okul Gıdası logolu ürünlerin 22 Ekim 2020 tarihinden itibaren perakende işletmelerde satılabileceği bilgisini de paylaştı.

Okul gıdası kriterlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiği bilgisini paylaşan Ayaz, kriterlerin iletileceği Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bu bilgileri internet sitelerinde paylaşacaklarını aktardı.

“Düzenleme hem çocukların, hem sektörün yararına”

Okul Gıdası onayı sürecini aktaran Ayaz; Okul Gıdası için firmaların il müdürlüğüne başvuru yapacağını, denetime tabi tutulacağını, eksiklik varsa bunun bildirileceğini, onaylanan gıda işletmeleri ve ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde yayınlanacağını söyledi, başvuru sırasında başvuru sırasında istenen belgeleri sıraladı.

Onayla ilgili geniş kapsamlı bir kılavuz hazırlanacağını ve bunun bakanlık sitesinde yayınlanacağını söyleyen Ayaz, Okul Gıdalarının denetiminin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacağını ifade etti.

Selman Ayaz, Okul Gıdası hakkında “Hedefimiz, çocukların daha sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve sektörde haksız rekabetin engellenmesi. Burada başta çocukları korumak için düzenleme yapıyoruz, ancak aynı zamanda sektörü ve kantinciyi de korumamız lazım” diyerek sunumunu tamamladı.

Doç. Dr. Nazan Yardım: Tebliğde yer alan hususlar açık

Toplantıyı düzenleyen TGDF’ye ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Doç. Dr. Yardım, Okul Gıdası sürecinde 2015’ten günümüze, tebliğin yayınlanmasına kadar geçen dönemde yaşananları özetledi.

Tebliğde yer alan hususların açık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yardım, “Tebliğde, okul kantinlerinde satışa uygun görülecek ürünlerde Sağlık Bakanlığı’na danışılması yer alıyor. İlgili ürünleri Tarım Bakanlığı ile inceleyerek görüşümüzü veriyoruz. Şu ana kadar bize gelen ürünlere ilişkin görüşlerimizle ilgili firmalara da dönüş yapıyoruz.

Doç. Dr. Yardım, Bilim Kurullarında firmaların yer almadığını; kurulun çocuklarla ilgili birçok uzmanlık alanından tıp doktorları, beslenme uzmanları, biyokimya uzmanları, diş hekimleri, gıda mühendisleri, spor bilimleri, fizyoterapi alanından uzmanlardan oluştuğunu aktardı.

Özkan Avcı: Koşullara uyan kantinler açılabilir

Sözlerine “Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda beslenmelerini önemsiyoruz” diyerek başlayan Avcı,  belli koşullara uyan kantinlerin açılabileceğini resmi olarak duyurduklarını söyledi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın süreçteki yaklaşımından, sorumluluklarından ve yetkilerinden bahsetti.

Yeni şartlara uygun olarak bir denetim konsepti oluşturmak istediklerini söyleyen Avcı, “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu şartlarına, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hem tebliğ hem yönetmelik esaslarına uygun olarak, okul kantinlerinde satışa sunulacak bir kılavuz oluşturduk” dedi.

Webinar’ın tamamını Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Youtube kanalından izleyebilirsiniz.

Close