TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz 25. ISO Seminerine katıldı

TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz 25. ISO Seminerine katıldı

TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz 25. ISO Seminerine katıldı

Uluslararası Şeker Örgütü (International Sugar Organization-ISO) 25. Yıllık Semineri, İngiltere’nin Başkenti Londra’da gerçekleştirildi.

rint-akyuz-seker-kongresi

 ISO İcra Direktörü Jose Orive ile dünya şeker sektöründen önde gelen isimlerin katıldığı ISO 25. Yıllık Semineri’ne, Türkiye’den de TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Komisyon Üyesi Milletvekilleri Kazım Arslan, Emin Haluk Ayhan, Osman Boyraz, Metin Bulut, Ali Ercoşkun, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, NÜD Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Başaran, Sami Mücaz, Ediz Aksoy, TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar’dan oluşan bir heyet katıldı.

Seminerde şeker sektörü ve dünya şeker piyasasındaki gelişmelere dair bilgileri paylaşan FO Licht Şeker Piyasaları Analiz Müdürü Stefan Uhlenbrock, dünya şeker tüketiminin her yıl yüzde 2 arttığını, nüfus artış oranında bir yavaşlama olduğunu, bunun da uzun vadeli bakıldığında şeker piyasasını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Küresel çapta şeker üretiminde 2016 yılında ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çeken Uhlenbrock, üretimdeki düşüşün 2008-2009’dan bu yana 15,5 milyon tonu bulduğunu kaydetti.

iso-seminer-turk-heyeti-gidahatti

2016-2017 sezonu ile ilgili rakamlara bakıldığında üretimdeki en yüksek artışın Brezilya’da olduğunu ve bu ülkede üretim artışının 4 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildiren Uhlenbrock, Hindistan’da şeker üretiminde 2016-2017 sezonunda 2,5 milyon tonluk büyük bir daralma, Avrupa Birliğinde (AB) 1,6-1,7 milyon tonluk bir artış öngördüklerini, tahminlerine göre, Tayland’da üretimde kayda değer bir değişim olmayacağını, diğer ülkelerde de ufak üretim artışları beklediklerini açıkladı.

Çin’in ithalatı azaltma politikası

Çin’in ithalat ihtiyacını azaltmaya yönelik bir politikası olduğunu, bunun da dünya şeker piyasasında fiyatı düşürmeye etki yapacağını belirten Uhlenbrock, AB’de kotaların kalkacağını, Birliğin 2016-2017 dönemini olağanüstü önlemler almadan geçmesi gerektiğini ifade etti.

AB’de 2017 Eylül ayından itibaren kota sisteminin geçerli olmayacağına vurgu yapan FO Licht Şeker Piyasaları Analiz Müdürü Stefan Uhlenbrock, pek çok şirketin kota sonrası üretimde artışa dönük potansiyel olduğunu düşündüğünü, AB’de 2017-2018’deki üretimde 1,5-2 milyon ton civarında bir artış olabileceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.

iso-seminer-gidahatti

Şeker fiyatları yukarı yönlü değişim gösterecek

Şeker piyasasında fiyatların kısa vadede yukarı doğru bir dönüş gösterebileceğini dile getiren Uhlenbrock, “2017’de özellikle birinci çeyrekte piyasada şeker bulmada bir sıkıntı yaşanması söz konusu olabilir. Fakat pazarın 2017-2018′ de arz ve talep açısından bir denge yakalamasını bekliyoruz.” diye konuştu.

ABD eyaletlerinin bazılarında şeker içeren içeceklerin vergilerinin artırıldığına işaret eden Uhlenbrock, İngiltere, İrlanda ve Güney Afrika’da böyle bir vergilendirmenin hayata geçirileceğini belirtti.

Şeker stokları düşük!

Sucden Araştırma Müdürü Emmanuel Jayet de dünyadaki şeker stoklarının düşük olduğuna dikkat çekerek, son 1 yıl içerisinde üretim artışı için adımlar atıldığını söyledi. Önümüzdeki yıl üretim kapasitesinin artırılması için birçok yeni yatırımın yapıldığına dikkati çeken Jayet, bunun stok artışını da etkileyeceğini kaydetti. 2017-2018 itibarıyla üretim fazlasının biraz daha yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Jayet, “Ama yine de eldeki stokların ciddi bir artış göstermesini beklemek çok gerçekçi olmaz.” dedi.

Alvean Şeker Ticareti Müdürü Alejandro Eito da birçok ülkede iç piyasadaki şeker talebinin arttığını, bunun da fiyatlarda yükselişe yol açtığını belirtti.

Close