İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi başladı

İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi başladı

İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi başladı

Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın (YİSAV) Sağlık Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) işbirliği ile düzenlediği 5. Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi, Ankara’da başladı. 22 Mart’a kadar sürecek kongrede, gebe ve bebek beslenmesi tüm yönleriyle masaya yatırılacak.

ilk1000gun

5. Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi’nin açılışında konuşan Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (YİSAV) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu, üreme sağlığı alanında çalışan bir Sivil Toplum Kuruluşu olan YİSAV’ın, ilk 1000 gündeki beslenmenin önemini vurgulamak, toplumda ve tıp personeli arasında bu bilinci yerleştirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla ilkini 2013 yılında düzenlediği kongrelerin 5’incisini yaptıklarını kaydetti.

Gebe ve çocuk beslenmesinde ilk 1000 Gün’ün önemine dikkat çeken Saraçoğlu, çocuğun gelecekteki sağlığının büyük oranda konsepsiyondan sonraki ilk 1000 gün içerisinde, yani gebelik+ilk iki yaşta belirlendiğinin altını çizdi.

“Doğru beslenme, anne ve bebek ölümlerinde de belirleyici faktör”

gebe-bebek-beslenmesi-ilknur-menlik-gidahatti

İlk 1000 gündeki yetersiz beslenmenin sadece kronik hastalıkların, psikiyatrik bozuklukların artmasına, fiziksel, beyinsel ve metabolik fonksiyonların bozulmasına değil, immün sistemin zayıflamasına dolayısıyla pneumoni, diyare vb. enfeksiyonların artmasına da yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu, “İlk 1000 günde doğru beslenme, anne ve bebek ölüm oranlarını da etkileyebilen bir faktördür. Ülkemizde tüm sosyoekonomik ve kültürel değişimlere rağmen, doğru ve yeterli beslenmeyle ilgili sorunlar olduğu bilinmektedir. Fazla sayıda doğum yapma, erken ve geç yaş gebelikleri, gebelikler arası sürenin kısalığı, beslenme ile ilgili bilgi eksiklikleri, gerekli besinlere ulaşma zorlukları, gebelikte anemi, diabet gibi sorunların yaygınlığı, anne sütünü verme ve yeterli süre devam ettirebilmedeki sıkıntılar çözmemiz gereken sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Close