COVID-19 Sonrası Tarım ve Gıdanın Finansmanı

COVID-19 Sonrası Tarım ve Gıdanın Finansmanı

COVID-19 Sonrası Tarım ve Gıdanın Finansmanı

TGDF Akademi, COVID-19 Sonrası Tarım ve Gıdanın Finansmanı başlıklı bir video konferans düzenledi. Bankacılık sektöründen değerli katılımcıların konuşmacı olarak katıldığı konferansta, tarım ve gıdaya yönelik finansman uygulamaları derinlemesine tartışıldı.

Moderatörlüğünü TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz’ün yaptığı konferansa konuşmacı olarak Denizbank İstihbarat Grup Müdürü Mehmet Sur, Denizbank Tarım Kredileri Grup Müdürü Murat Tevfik Güçlü ve QNB Finansbank Tarım Bankacılığı ve Gayrimenkul Projeleri Finansmanı Direktörü Hakan Çağlar  katıldı.

Rint Akyüz: “Fiyat müdahaleleri olumsuz etkiliyor”

Tarımsal üretime destek verilmesinin şart olduğunu söyleyen Akyüz, “Bizim gıda içerisinde hem şanslı, hem şanssız sektörlerimiz var. Devletin müdahale etmediği sektörleri şanslı, daha fazla müdahale edilen alanları şanssız sektörler olarak görüyorum.

Devlet müdahalelerini fiyat bazında yaptığı için, uluslararası piyasalarda fiyatlanan ana emtialarda piyasalardan koptuk. Bu da bizim ihracat kapasitemizi sınırlandırıyor. Sonuç olarak ihracatçı için bir destek daha alma ihtiyacı doğuyor” diye konuştu.

Mehmet Sur: “Firmanın deneyimi, mali yapısı ve performansı önemli”

Gıda ve tarım sektörüne kullandırılan kredilerden genel hatlarıyla bahseden Sur, şu bilgileri paylaştı:

“Biz daha çok Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri ile piyasayı destekliyoruz. Bu kredileri küçük esnaf veya küçük ortaklı işletmelere vermeye devam ediyoruz. Sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi kredi vermeye devam ediyoruz. Bu kredilere çok talep var ve hızlı gidiyor.

KGF kredilerinin sektörü güçlendirdiğini düşünüyorum. Çeklere baktığımız zaman vade uzuyor. Buradaki ana sıkıntı bayilik çeklerindeki düzenleme. Avans çeklerinin ve bağlantı çeklerinin çok dolaşıyor olması bankacılık sektörünün kredi kullandırırken en çok dikkat ettiği noktalardan bir tanesi. Çünkü bayilik silsilesinde zincirin halkalarından biri sıkıntı yaşadığında tamamı çökebiliyor.

İstihbarat olarak dikkat ettiğimiz hususlar ana firmanın ve bayilerinin piyasadaki deneyimi, mali yapısı, diğer finans kuruluşlarındaki ödeme performansı.”

Murat Tevfik Güçlü: “Hiçbir krizde tarımdan vazgeçmedik”

Tarım sektörüne kredi verdiklerin için ilgili tüm konuları yakından takip ettiklerini söyleyen Güçlü, şunları söyledi:

“Biz banka olarak tarımı en önemli niş sektörlerden biri olarak kabul ediyoruz. Tarım alanındaki büyüme iştahımızdan asla vazgeçmedik.

Geçmişte birçok kriz yaşadık, ancak hiçbir süreçte tarımı kredilendirme iştahımızdan vazgeçmedik. İçinde yaşadığımız kriz, yakın tarihimizdeki krizlerin hiçbirine benzemiyor. Ancak tarım bu dönemde bile büyümeye devam ediyor.

Gıda ve tarım maruz kalınan risk açısından birbirinden ayrışıyor. Genel olarak tarımı takip ettiğimizde önümüzde birtakım risk ve fırsatlar var. Süreç bize kooperatifçiliğin, sözleşmeli iş modellerinin, tedarik zincirinin önemini gösterdi. Doğru kurgulanmış bir üretim politikasına ihtiyacımız var.”

Hakan Çağlar: “En çok doğru bir üretim planlamasına ihtiyaç var”

Doğru bir üretim planlamasına ihtiyaç duyulduğunu, ülkenin neye ne kadar ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi gerektiğini dile getiren Çağlar, “Yakın zamanda çok önemli bir veri yayılandı. SGK’ya kayıtlı olan çiftçi sayısı hızla düşüyor. 10 yıl önce çiftçi sayımız 3 milyonmuş, bu sayı 600 bine kadar düştü. Burada üretimden uzaklaşma dikkat çekiyor.

Üreten kitleyi tekrar buraya çekme ve daha modernize olmuş bir tarımsal sisteme mi dönüş arasında, nasıl bir tarımsal sistemle devam edeceğimiz karar vermemiz gerekiyor. Bu kararı hep birlikte vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Close