CNN Türk, Gündem Özel Programı'nda Gıda Güvenliği tartışıldı

CNN Türk, Gündem Özel Programı'nda Gıda Güvenliği tartışıldı

CNN Türk, Gündem Özel Programı’nda Gıda Güvenliği tartışıldı

CNN Turk’te Gündem Özel programında, program konukları Dr.Yavuz Dizdar, Prof.Dr. Ali Esat Karakaya, Samim Saner, Ahmet Atalık, İlknur Menlik “Gda Güvenliği” konusu tartışıldı.

cnn-gida-guvenlgi-ilknur-menlik-3-gidahatti

Program konukları Dr.Yavuz Dizdar, Prof.Dr. Ali Esat Karakaya, Gıdan Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Federasyonu Genel Sekreteri İlknur Menlik Türkiye de ve dünyada gıda güneliğini masaya yatırdı.

CNN Türk’te Gündem Özel programında konuşan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, ‘E’ kodlu katkı maddelerin gıda sanayinde kullanımına açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM ÖZEL (İZLE)

‘E’ kodlu katkı maddeleri

‘E’ kodlu katkı maddelerinin sağlığa olan etkilerinin konuşulduğu programda, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, “’E’ kodlu katkı maddelerinin aslında bir terminoloji. Bu gıda katkı maddeleri dediğimiz ürünler kimsenin kafasına göre ürettiği ve kullandığı ürünler değil” dedi.

İlknur Menlik, gıda katkı maddelerinin dünyanın çok farklı üniversitelerinde, farklı bilimsel araştırmalar sonucunda regüle edilerek gıda endüstrisinde yer aldığına dikkat çekerek, prosesten geçmemiş ve kendi içinde onay mekanizmasına tabi olmamış katkı maddelerinin sanayide kullanılmadığını bildirdi.

Söz konusu katkı maddelerinin içerisinde kaliteyi artıran, ürünün güvenliğini sağlayan, tüketicinin damak tadına hitap eden çok farklı fonksiyonlar bulunduğuna işaret eden Menlik, gıda sanayinde katkı maddelerinin kullanılmasının bir gereklilik ve zorunluluk olduğunu ifade etti.

Ürün kategorisine göre katkı maddelerinin kullanımı

cnn-turk

Ürünün kategorisine göre katkı maddelerinin kullanıldığını dile getiren Menlik, şunları kaydetti:

“Sütte herhangi bir katkı maddesi yoktur. Konservede ve salçada kullanılabiliyor. Bunlar AB onaylı ve ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından regüle edilen ve bu çerçevede endüstrinin kullandığı ürünler. Bunlar tüketicinin sağlığını korumaya ve gıda güvenliğini tesis etmeye yönelik gelişmeler.

Gıda endüstrisi, Türkiye’nin açık ara ihracat yapan bir sektörü. Dünyanın dört bir yanına ihracat yapacaksınız, binlerce kişinin tüketimine sunacaksınız. Türkiye’de yıl boyunca milyonlarca insana tedarik sağlıyorsunuz. Bölge coğrafyası ihracatında bir milyar insana ulaşıyorsunuz. Bu gıdaları güvensiz ilan etmek ciddi bir haksızlık olur diye düşünüyorum.

Teknolojik gelişmeler nedeniyle denetimler daha da sıklaştı. Katkı maddesini herkesin anlayacağı şekilde tanımlamak gerekiyor. Katkı maddesi, üretim ve işleme aşamalarında, gıdayı korumaya ve stabilize etmeye yönelik gıdaya konulan maddeler. Bunlar şöyle sınıflandırılıyor: Raf ömrünü uzatan katkı maddeleri, kaliteyi artıran katkı maddeleri, beslenme değerini düzenleyen katkı maddeleri ve işlem yardımcı katkı maddeleri. Bunların hepsini aynı kefeye koyup, katkı maddeleri kötüdür demek çok doğru değil.”

Ambalajlı ürünlerde ‘katkısızdır’ ibaresi

Ambalajlı ürünlerin üzerinde yer alan ‘katkısızdır’ ibaresinin sorulması üzerine Menlik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gıda endüstrisi, ambalajlama ve tüketici iletişiminde, tüketici beklentilerine maksimum düzeyde cevap vermeye çalışıyor. Tüketici ürünün içeriğinde katkı maddesi yoksa bunu açık bir şekilde ürün paketinin üzerinde okumak istiyor. Ambalaj tüketicinin ürüne dair bilgi aldığı en önemli platform. ‘Katksız’ ibaresini açık bir şekilde yazıyor olmak, endüstrinin kendini ifade edebilmek için geliştirdiği bir iletişim aracı. Meyve suyu endüstrisine baktığımızda, üzerinde yüzde yüz elma suyu yazan bir ürün meyveyle eşdeğerdir. Meyve suyu kategorimiz, açık ara ihracatçı olabildiğimiz birkaç nadir kategorimizden biridir. Bir gıdanın güvenli olmasıyla, tüketim miktarına bağlı vücutta oluşacak zaralar farklı kavramlar.”

 

Close