TGDF Etiketleme Yönetmeliği eğitimi İstanbul'da yapıldı

TGDF Etiketleme Yönetmeliği eğitimi İstanbul'da yapıldı

TGDF Etiketleme Yönetmeliği eğitimi İstanbul’da yapıldı

TGDF, Gıda Türk Gıda kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin eğitim programlarını başlattı. Programın ilk ayağı 28-29 Eylül 2017 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ocak ayında yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin kılavuzu yayımladı. Kılavuzun yayımlanmasının ardından TGDF Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa eğitim seminerlerini de başlattı.

"AMBALAJLI VE KALİTELİ GIDALARIN TÜKETİLMESİNİ ÖNERİYORUZ"

Programın açılışında konuşan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, " “TGDF olarak yıllardır insanımızın sağlığının korunması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetimine tabi olarak, onaylı ve kayıtlı işletmeler tarafından üretilen; ambalajlı, kaliteli gıdaların tüketilmesini öneriyoruz. Ambalajların üzerinde bulunan etiketler, en başta raflarda satışa sunulan gıdaların Bakanlıktan onaylı ve kayıtlı işletmeler tarafından üretildiğini gösterir. Bu bize o gıdanın, ulusal ve ulusal standartlarda, hijyen kuralları gözetilerek, Bakanlığın her türlü denetimine açık olarak üretildiğini gösterir. Bu noktada sektörün kamu yönetimiyle aynı dili konuşması son derece önemli. Bunun ilk adımı da yasal düzenlemeleri karşılıklı doğru anlamak ve yorumlamak. Dolayısıyla düzenlenen eğitimin en temel hedefi kamu otoritesi ile sektörün aynı dili konuşmasını sağlamak" dedi.

Menlik konuşmasına şöyle devam etti; ,"Gıda Etiketlemesi ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, tüketicilerin gıdalar hakkında bilgilendirilmesi amacıyla gıda etiketlerine ilişkin yeni kurallar getirirken, Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği, son tüketiciye arz edilen gıdaların etiketlerinde yer alabilecek, beslenme ve sağlıkla ilgili beyanları düzenliyor. Yönetmelikler, gıda işletmecilerinin sorumluluklarını yeniden tanımlarken, toplu tüketim yerleri için kurallar getiriyor, tüketicilere de güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda yeni imkanlar sunuyor."

KILAVUZUN AMACI: UYGULAMADA BİRLİKTELİK

Programın açılışında konuşan Gıda Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz da  konuşmasında "Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin uygulanmasına ilişkin kılavuzu gıdaların etiketinde, tanıtımında, sunumunda ve reklâmında kullanılan terimler ve ifadeler ile ilgili olarak; tüketicilerin doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve yanıltılmasını önlemek, gıdaların etiketlenmesi, sunumu, tanıtımı ve reklamında yer alan yazılı ve görsel bilgilerin, kullanılan terimlerin ve ifadelerin kullanım koşulları konusunda gıda işletmecilerine yardımcı olmak ve resmi kontroller sırasında yapılacak değerlendirmelerde uygulama birlikteliği sağlamak amacı ile hazırlandı. Kılavuzda belirlenen kurallar, özel mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla uygulanacak." dedi.

 

 

Close