COVID-19 Sonrası Tedarik Zinciri Yönetimi

COVID-19 Sonrası Tedarik Zinciri Yönetimi

COVID-19 Sonrası Tedarik Zinciri Yönetimi

TGDF Akademi tarafından düzenlenen COVID-19 Konferansları çerçevesinde, COVID-19 Sonrası Tedarik Zinciri Yönetimi konusu ele alındı. EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Yardımcı Ortağı ve Tedarik Zinciri ve Operasyonlar Lideri Arda Karaçelebi konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Lojistikle ilgili önceden konuşulmayan konuların COVID-19 nedeniyle gündeme geldiğini söyleyen Karaçelebi, firmaların kurulu düzenlerinin değişmesinin konuşulmaya başlandığını ifade etti.

Farklı COVID-19 senaryoları

Karaçelebi, pandemi konusundaki tahminleri şu sözlerle değerlendirdi:

“Bu senaryolardan ilki, hızla yeniden kalkınma. Bu senaryoda küresel ekonomide geçici aksaklıklar olması ve etkin tedavinin kısa sürede erişilebilir hale gelmesi var.

İkinci senaryo, COVID-19 senesi. Bu senaryoda ekonomik büyüme gerçekleşmeyecek, tedavi hemen hazır olmayacak, kriz 2020 ve 2021’e yayılacak.

Son senaryo ise koronavirüsün kalıcı olması. Bu senaryoda da küresel durgunluk, uzun süreli iyileşme süreci, geniş çaplı hükümet müdahaleleri ve uzun süreli insani kriz bekleniyor. Mevcut koşullar, COVID-19 senesine doğru gittiğimizi gösteriyor.”

Tarım ürünlerinin geleceği

Tarımın dönüşümüne değinen Karaçelebi, şunları söyledi:

“Makine devriminin olduğu 1960 yılında bir çiftçi 26 kişiyi besliyordu. Bu sayı biyoteknoloji devriminin olduğu günümüzde 155’e çıktı. Dijital tarım devriminin olacağı 2050’de ise 265’e çıkması bekleniyor. Bu sayılar verimlilik ve teknolojinin tarıma kattıklarını bize gösteriyor.

Tarım ürünlerinde tedarik zinciri açısından bir ürünün hangi rotada neye denk gelebileceği, hangi pazarda değerli olabileceği önemli bir gündem olacak. Örneğin bir ürünü hızlı kargo ile ulaştırıp raf ömrünü uzatmak, ürünün değerini arttırmaya olanak tanıyacak.”

COVID-19 çerçevesinde yapılan çalışmalar

Karaçelebi, koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zinciri yönetimi anlamında nasıl planlama yapıldığını şöyle anlattı:

“Pandemi nedeniyle tedarik zincirinde yapılacak çalışmalar kısa, orta ve uzun vadede gruplanıyor. Hemen yapılacak işler ateşi söndürmekle alakalı işler. Daha sonra yeni iş düzeni nedeniyle yaşanan zararların nasıl optimize edilebileceği düşünülecek. Daha ilerde de tüketici davranışı ve tedarik yönelişlerindeki değişimleri öngörerek iş modelini kurgulamak ve ekosistemi geliştirmek geliyor.”

Close