Gıda Sektöründe Standart Hazırlama Konferansı

Gıda Sektöründe Standart Hazırlama Konferansı

Gıda Sektöründe Standart Hazırlama Konferansı

TGDF Akademi, 28 Temmuz 2020 tarihinde Gıda Sektöründe Standart Hazırlama başlıklı bir video konferans düzenledi. TGDF ve TSE arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde düzenlenen ve konunun ilgililerini bir araya getiren konferansa konuşmacı olarak TSE Standart Hazırlama Merkezi Başkan Vekili Akif Sesli ve TSE Müşaviri Niyazi Seçgin katıldı.

Etkinliğin açılışında TSE Belgelendirme Merkezi Başkanı Ömer Eyyüpoğlu bir konuşma yaparak TGDF ile imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen programların başarıyla devam ettiğini söyledi. TGDF Genel Sekreteri Menlik ise gıda sektörünün belgelendirme ve onay konusunda bir rant kapısı haline getirilmek istendiğini, bu bağlamda standart hazırlama konusunda TSE’nin tek yetkili kurum olmasının sektör açısından çok önemli olduğunu belirtti.

"Ülkemizde yürürlükte 36 bin standart var"

Konferansta uluslararası ve ulusal standardizasyon çalışmalarının detayları ve sektörün bu süreçlere nasıl dahil olabileceği ile ilgili bilgiler aktarıldı. İlk konuşmayı yapan Niyazi Seçgin öncelikle TSE’nin organizasyon şeması, uluslararası standardizasyon kurumları, Türk standartlarının hazırlanma süreci ve geçmiş dönemlerdeki standart hazırlama faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Ülkemizde halihazırda yürürlükte bulunan 36 bin standart olduğuna değinen Seçgin bunların 8 bin kadarının ulusal, geri kalanının uluslararası kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

"Sektör standardizasyon çalışmalarına katılmalı" 

Niyazi Seçgin TSE’nin ayna komiteler yoluyla uluslararası standartlara katkıda bulunduğunu belirtirken, uluslararası standardizasyonda edilgen pozisyondan etken pozisyona geçebilmek için sektörün bu çalışmalara katılmasının şart olduğunu vurguladı. Seçgin sunumunda ayna komitelere ve uluslararası teknik komitelere katılımın faydalarını da sıraladı.

"Yönetmeliğe dahil olmanın yolu standarttan geçiyor"

İkinci olarak söz alan Akif Sesli ise gıda ve içeceklerle ilgili devam eden standardizasyon çalışmaları ve bunlara katılım konusuna değinen bir sunum yaptı. Güncel ulusal standardizasyon çalışmalarına örnekler veren Sesli, ulusal standardizasyon çalışmalarına katılımın nasıl sağlanabileceği yönünde bilgiler verdi. Sunumunda uluslararası standardizasyon çalışmalarına da değinen Sesli, sektör için yönetmeliklere dahil olmanın yolunun standartların hazırlanmasına destek vermek olduğunu belirtti.

Konferans, katılımcıların izleyicilerin sorularını cevaplandırmaları ile sona erdi.

Close